Bruggen zijn de sieraden van een landschapspark. De bekende landschapsarchitect Hank van Tilborg heeft in het Hoofdlijnenplan Herstel Landschapspark opgemaakt in 2011 een aantal aanbevelingen gedaan. Zo zijn onder de bruggen geen steunpunten toegepast, zodat de zichtlijnen over het water, onder de bruggen door, onverstoord blijven. Als het water minder belangrijk is valt de toog flauwer uit. De brug bij de ruïne is geen echte brug maar een soort balkon die niet op de ruïne landt maar erboven blijft zweven.
In 2018 was het dan zover. Aan het architectenbureau Next te Amsterdam (www.nextarchitects.com), bekend van onder meer de spectaculaire brug “Lucky Knot”, is gevraagd om een ontwerp te maken voor het vervangen van vijf oude bruggen, de aanleg van twee nieuwe bruggen en het realiseren van een uitkijkpunt naast de ruïne.
NEXT architects is gevestigd in zowel Amsterdam als Beijing. Naar aanleiding van de spraakmakende Melkwegbrug in Purmerend werd NEXT in 2013 benaderd voor een internationale prijsvraag voor een nieuwe brug over de Dragon King Harbor rivier, onderdeel van het snel ontwikkelende ‘New Lake District’ in Changsha.
Voor deze bijzondere opgave sloegen de teams in Amsterdam en Beijing de handen ineen om te komen tot het unieke winnende ontwerp: de Lucky Knot. Een combinatie van expertise in infrastructuur en watermanagement. De brug is al een icoon en door CNN uitgeroepen tot “een van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld ”
Michel Schreinemachers en Wiebe Strick van Next architects, hebben in samenspraak met het bestuur van de Stichting Landgoed Windesheim en onder toeziend oog van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), welstand –en monumentencommissie en monumentenzorg Zwolle een zogenaamde “bruggenfamilie” ontworpen. In dezelfde ontwerplijn zijn twee landhekken en een zitplek op de heuvel ontworpen. Deze zijn in juni 2021 geplaatst.
Gekozen is voor cortenstaal. Cortenstaal is een weervast staal dat weinig onderhoud vraagt en waarbij de natuurtint opgaat in de omgeving. Cortenstaal is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De bruine roestkleur van cortenstaal is het meest typische kenmerk.
De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen. De leuningen zijn thermisch te verzinken met een twee laags witte poedercoating. Door de leuningen de kleur wit te geven zijn de bruggen tijdens de wandeling toch goed zichtbaar en staan zij in contrast met het donkere bos. De materialisatie en de kleur van de bruggen is hetzelfde. Op deze manier zijn de bruggen op het landgoed, ondanks een andere vorm toch familie van elkaar.
Bij de toogbruggen in het begin van het parkbos zijn de takkerige leuningen leidend. Naarmate men dieper in het Landschapspark komt worden de paden smaller en de bij de bruggen wordt dan de loopplank leidend.
Uitzichtbrug bij de ruïne. Op de brug van links naar rechts: topontwerper Michel Schreinemachers (Next Architects), de bekende landschapsarchitect Hank van Tilborg (H+N+S Landschapsarchitecten), bruggenbouwer Louis Buiting (Buiting Machinebouw en Staalconstructie).
In de loopplanken zijn strips staal uitgesneden. Het effect dat dit met zich meebrengt doet denken aan de lichtvlekken van de zonnestralen die menigeen wel eens op de bodem het bos heeft gezien. De bruggen bieden door hun vormgeving verre uitzichten over het water. Door het toevoegen van een leun- of zitplek op de bruggen kan het gebied rustig worden bekeken.
De levering en montering van de bruggen zijn lokaal uitbesteed aan Buiting B.V (www.buitingstaalbouw.nl). Buiting B.V. is een middelgroot modern geoutilleerd machinebouw- en staalconstructiebedrijf, gevestigd in Broekland en Almelo, dat middels een ver doorgevoerde automatisering kwalitatief goede producten levert door heel Nederland. De bruggen zijn geplaatst in juni 2021.