Wat brengt het aanleggen van wandelpaden met zich mee?

Publieksvoorzieningen brengen verder ook aanzienlijke kosten met zich mee hetgeen en dat realiseert men zich als wandelaar vaak niet.

Onkruid.

De paden dienen te worden aangelegd en onderhouden en het parkbos dient met regelmaat te worden ontdaan van haar onkruid (bijvoorbeeld excessieve esdoornverjonging).

Veiligheidssnoei.

Voor de veiligheid van de wandelaars laat de stichting met regelmaat de bomen langs de wandelpaden controleren en snoeien.

De veiligheidssnoei brengt veel kosten met zich mee, ook omdat het met een hoogwerker moet gebeuren. Daarvoor bestaat helaas nog geen subsidie. Het ene jaar kost het wat meer dan het andere. Zo gaf de stichting in 2013 aan de boomveiligheidscontrole een bedrag van maar liefst 58.000 euro uit en in 2019 een bedrag van 5.000 euro. In 2022/2023 zal daaraan weer een aanzienlijk bedrag worden besteed.

Ga bij storm het bos niet in.

Ondanks het feit dat de stichting met de boomcontrole en de veiligheidssnoei het risico van vallende takken probeert te verminderen, betekent het nog niet dat u nooit een tak op uw hoofd kunt krijgen. Bezoek aan het Parkbos tijdens een storm wordt dan ook sterk afgeraden.