Wandelen, de do’s en dont’s

U bent van harte welkom op de opengestelde paden op de eigendommen van Stichting Landgoed Windesheim. Met name het in 1789 door de Nederlandse landschapsarchitect Husly ontworpen Parkbos aan de Windesheimerweg 2 te Windesheim (Gemeente Zwolle) is voor de liefhebber zeer de moeite waard, ook al zijn alle wandelpaden nog niet geheel af. Sedert 2011 is dit Parkbos namelijk in restauratie onder regie van de bekende landschapsarchitect Hank van Tilborg. De restauratie neemt meerdere jaren in beslag en gebeurt stapsgewijs. De paden in het begin zijn beter toegankelijk dan de paden achterin het Parkbos. Laarzen zijn, zeker bij wat natter weer, geen overbodige luxe.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bd4a6e0d-578f-48c7-904a-d4a95cbaa25d.jpg

1 juli 2021: de bruggen zijn klaar!

In juni 2021 zijn maar liefst vijf verouderde bruggen vervangen door nieuwe voetgangersbruggen en zijn er twee nieuwe voetgangersbruggen aan het Parkbos toegevoegd. Tevens is er bij de ruïne een uitkijkbrug gerealiseerd. De bruggen zijn ontworpen door de internationale architect in infrastructuur, Michel Schreinemachers van Next Architects. Het staalbedrijf van bruggenbouwer Louis Buiting maakte dit project technisch mogelijk. Dit bedrijf is in Zwolle onder andere bekend van de fietsbrug aan de Blaloweg. De bruggen zijn gemaakt van cortenstaal dat nog tot roestbruin dienen te verkleuren. Op de meeste bruggen zijn zitelementen aangebracht.

Hetgeen dit Parkbos met name bijzonder maakt, is dat u tijdens uw wandeling in aanraking komt met de ontwerpprincipes van de Nederlandse landschapsarchitect Jacob Otten Husly. Husly kreeg van het echtpaar Van Plettenberg-Feith in 1789 de opdracht om een grootschalig landschapspark aan te leggen. Lees meer over deze ontwerpprincipes bij het onderwerp Husly-Park in het hoofdmenu.

Voor de do’s en dont’s van de openstelling verwijzen wij u naar Openstelling.

Met name is daarbij van belang dat u uw hond steeds aangelijnd houdt om de rust van de pauwen en de (Brandrode) runderen niet te verstoren.